Khamis, 28 Februari 2013

Yellow and Grey Hantaran

Salam everybody.  Kali ini akak nak kongsikan tentang hantaran.  Jarang juga akak naikkan gambar hantaran rasanya, bukannya jarang buat tapi sometime x shootpun gambar hantaran sebab design yang hampir sama dan sometime memang tak sempat nak shoot. 

Entri ini hantaran milik pengantin Dalilah yang akak panggil Dilla.  Bertemakan kuning dan grey (tak sedap pulak bila sebut kelabu).  So, akak gunakan bantal kelabu yang sememangnya tengah hot time dia kahwin. Bantal kelabu dan bunga kuning dan cream...wow memang outstanding habislah... cantik!! combination dua colour ni, cuma orang melayu jarang sekali guna colour as their theme color.

Tengok... gambar handbouquete kat  bawah, 1. akak buat untuk majlis nikahnya (bunga ros dah habis langsung so akak guna krisantimums je atau kekwa) cantikje bila dah buat bouquet, dan bouquete kuning tu untuk majlis resepsinya yang dilansungkan ditempat yang sama selepas majlis nikah.

Honestly akak lagi senang create decor dengan warna natural dan semulajadi daripada warna-warna bunga yang sukar didapati, so...senang nak dapatkan meterialnya, tapi kalau dah orang nak warna lain kenalah juga dapatkan juga kan...

ok.. Jom kita tengok hantaranya pula...

Ada sembilan dulang semuanya kalau tak hilang dari ingatan ini, dua lagi buah dan kek kalau tak silap... 
sebenarnya mengambil package De Classaflora secara langsung anda tidak perlu risaukan tentang hantaran dan akaklah yang mengambil tanggungjawab itu untuk memikirkan design dan dulangnya (if pengantin tak kisah) tapi kalau dah ada pilihan sendiri so kita ikut je.

So..siaplah hantaran utk balasan, swettkan, barang-barang kat atas tu terpulang nak kasi apa janji senang dan ringan dan tak besar sangat, cuma pesan seorang ustaz kepada akak katanya " Cik Nanie... kalau customer minta cadangan barang apa yang perlu diletak di atas dulang, maka cadangkan supaya tidak diletakkan alQuran dan telekung"... pesannya

Akak tanya lagi... "Apa salahnya Ustaz.. kalau ia sebagai hadiah dan mungkin azam baru selepas kahwin atau koleksi di rumah baru nanti..?"
maka ustaz jawab, "kalau dia baca Quran tersebut dan guna tak mengapa tetapi kalau sebagai 'hiasan' di dalam hantaran dan tidak digunakan maka janganlah.... letaklah barang lain!!" tegasnya.

Owh akak faham sekarang... so harapnya b2b diluar sana juga faham maksud ustaz ini ya.  Ni bukanlah UAI tapi salah seorang ustaz yang dihormati... 

Wassalam...

In Stunning Bloom Inspired Yellow and Grey Wedding

Assalamualaikum wbt...

Apa khabar semua, semoga semuanya senantiasa di bawah lembayung Rahmat Ilahi.  Hati saya sedikit gusar minggu ini tatkala menzirahi datuk saudara yang di dalam keadaan nazak, dan rasa sangat tersentuh apabila khabar mengatakan beliau dijemput Ilahi selepas sehari saya dan suami menziarahinya. Alhamdulillah sempat saya menziarahinya dan kuranglah rasa terkilan dan hati sangat sayu kerana beliau juga seperti ayah saya sendiri, dan keadaan begini membuatkan hati kecil ini amat rindukan ayah.... hmm (fullstop)

hurrmm.... begitulah roda sebuah kehidupan, dan akak akui kerja seperti kami menuntut kami harus cekal dan tabah namun elakkan lupa diri.  Adakalanya kami tak dapat menghadirkan diri dalam mana-mana majlis sama ada majlis kahwin, reunion, kematian, mesyuarat setempat dsbnya... kerana kebanyakannya diadakan pada hujung minggu dan kerja kami juga pasti di hujung minggu. 

Entri kali ini bukan kisah sedih pun... tetapi sedikit emosi yang ingin saya kongsikan, bahawa kita harus sentiasa beringat dan muhasabah diri bahawa ajal, maut dan jodoh semua di tangan Allah.  Dan pastinya jodoh kita kali ini bersama pasangan yang dijodohkan oleh rakan mereka sendiri (wahh..gossip gitu..)... ala.. cerita pengantin ini juga pada akak dan akhirnya membawa ke jinjang pelamin..Alhamdulillah.

Memilih konsep simple- Less is more!! the 'bride' datang kepada akak dengan menyampaikan hajatnya dengan tema dan warna pilihan, Yellow and Grey, akak suka!! warna yang berani, moden dan suweeet!!

Maka hiasan kami detailkan pada setiap sudut dengan sentuhan warna yang sama, kuning, putih dan kelabu.  Rekodnya kali ini akak bersama 3 staff perempuan sahaja yang mendekorasi majlis ini ... haha Woman's Power!!  Sentuhan tak kurang hebatnya tatkala tiada langsung sentuhan si encik suami akak yang sibuk ke majlis yang kebetulan sama waktu dengannya. 

Kredit gambar kepada G.I Photoshoot ( http://www.facebook.com/giphotoshoot?fref=ts ), terima kasih Dilla yang meminjamkan tumbdrivenya kepada akak so... akakpun copylah dengan sesuka hatinya..

.
guest book table decor
Green carpet

laluan 'tunnel' ke rumah
ruang rumah di penuhi dengan pelamin dan sudut nikah serta hantaran
Hiasan dan gubahan bunga di sudut pelamin
kipas dan bantal tangan..
Pasangan pengantin yang sejoli...
ok... bagaimana? sweetkan colour ni? In Stunning Bloom sesuai sangatkan sebab semuanya nampak bloom termasuklah pengantinnya!

p/s: Buat Dilla, hidup berumahtangga adalah lumrah jika ada sedikit perselisihan, jadikan ia sebagai pengerat hubungan, penambah kasih sayang, penguat ikatan... kenalilah antara satu sama lain dan harungilah pelayaran ini dengan bahagia.... Peace no War!! :)

Pink Madness Dessert Table

Bismillahirrahmanirrahim.....hmm, start with the word that praise to Allah, yang Maha segala-galanya.
Assalamualaikum to all!! lepas ni kita cakap pasal dessert pulak tapi not a cooking session ok!

wah!!... dah 3 entri saya bercerita tentang majlis milik Riena dan Zairin.  Apa yang specialnya? Berbelanja besarkah mereka? Siapa? Anak Datuk ke ni? Biasalah... soalan-soalan yang pasti akan saya jawab dengan mudah... hmm..orang macam kita.  Sebanyak mana duitnya, anak siapakah mereka itu bukan penting yang pentingnya sejauh mana mereka/kita bijak merancang :)

This themed not just a glam theme but in a very-very sweet pink.  That's why we named it as pink madness.
Look at the detailing we made for the dessert table, from the sign, tagging, quote, dessert and the decor, no wonder our dessert table are different kann.. :)

the quote...


The detailing,,

the decorations...

The dessert...

The color....

Happy.. bila semua dah siap dan nampak cantik sangat.  Puas hati bila selesai semua kerja dengan sempurna.  Its perfect!!  Everyone can do the dessert table but everyone can't do the same touch and everyone can make an order :).  Its was a giving from Allah... so syukur sangat...

Again... thanks to Riena and Kolonel for willing to hire us as your wedding decorator.  If nak buat majlis cukur jambu don't forget to give a call ya!! Peace!!

Wassalam.. :)

Ahad, 17 Februari 2013

Pink Madness in Glam Wedding..

Salam Sejahtera dan hai!!
Nak nanges!! nak nanges!! Simpanan gambar saya terdelete hampir ke semuanya gara-gara kesilapan sendiri, adoiii.... frust nya.  Mujurlah ada backup di fb, tapi kebanyakan gambar yang disimpan utk blog lagi cantik sebenarnya!!Hmm.... apa boleh buatkan, kita hanya mampu merancang (sambil mengurut dada menahan sabar..) Ok... back to the story, this is reception event for the same bridegroom yang biru in title Blue... Always and Forever.

This event was held at Petronas Leadership Centre, Bangi.  It was not a quite big hall, but enough and comfortable for 700-1000/pax. With small and no too huge stage so kami tak ada masalah untuk memenuhkan hiasan pada segenap sudut. As the bride request, need something different and look glam, so... with shade of pink flowers, the combination of dusty pink and silver make the venue look prettier and elegant.. of courselah glam!! haha... how clever & unique choice!

This gorgeous Glam Pink themed was styled by De Classaflora team has the perfect mix of modern glam (including an amazing pelamin and stunning florals!) and thoughtful, sentimental details like a different dias with a mirror and the items decor describe the lucky couple’s loved ones.

There is definitely a wonder why there must be a touch of yellow in decoration especially at Dias and main table.... haa...surely because their guest is from Istana Negara and VVIPs, and everything under protocol so... if u don't like the yellow color...please...ignore it :)

The Pelamin

Pelamin and stage decor
The detailing...
Decoration items
the arrangement compact with fresh flowers
The mix of fresh flowers
Main table and decoration

Highly satisfied, the work completely on time, then .. sempat juga kami menjamu selera befora gone back for a short rest... sedap makanannya, highly recomended but must be a Petronas stafflah.
Alhamdulillah..... cantikkan gambar-gambar, at last, berjaya juga saya dapatkan kembali a missing picture yang juga menggunakan kepakaran sendiri hehe..

** To Riena, happy to be wife.. and mother to be (congrats for your 1st preggy).. semoga menjadi isteri dan ibu yang bahagia dan berjaya di dunia dan akhirat, dan tak lupa Zairin.. take care of your wife with love forever, and also thanks a lot to Kolonel Mastura for your kindness and support!!

Label