Isnin, 31 Disember 2012

Yellow and White in Spring Sunshine

Salam Semua dan Selamat Tahun Baru 2013!!!

Wahh...setahun berlalu begitu cepat, pastinya masa yang berlalu begitu pantas dan tak mampu kita mengejarnya.  Hendak2nya saya yang menulis entry yang masih cerita dibulan September...aduuhh jauh tertinggal di belakang... hopefully entry ini tetap menjadi rujukan buat BTB di luar sana...!!

This entry about decoration for Majlis Khatam Quran, merenjis kecil dan Solemnization event. Three ceremony for one pelamin (3 in 1) but if you all see tetap ada perbezaan bagi ketiga-tiga majlis.  The themed is Yellow and White colour so we called it as Spring Sunshine.  Its look very elegant and romantic with white draped curtain menutupi dinding dan hairy carpet made the hall luas dan putih bersih....sangat suci :)
Majlis Khatam Quran: Tiga tilam untuk diduduki oleh pengantin dan adik-adiknya
yellow matiola, cassa, and white orchid and roses and also baby breath, we put loose in glass vases... throw pearls pillow made the dias look so elegant


The white feather look very fluffy... as our trademark :)


merenung setiap sudut...memastikan semuanya perfect sebelum meninggalkan majlis
at the first time... saya tak sempat merakamkan hantaran satu persatu, so..inijelah yang sempat dirakamkan
sudut nikah, sudut pengantin perempuan still di pelamin yang sama cuma ditukarkan satu tilam dan diselitkan bantal-bantal kuning... owh.. sireh junjung yang menjunjung tinggi, ruginya saya tak sempat rakamkan gambarnya
pandangan handapan dan sisi pelamin nikah
Saya akan berangkat ke China pada malam ini, untuk mencari inspirasi  dan bahan-bahan yang bakal kami gunakan untuk dekorasi kami Insyaallah pulang nanti akan saya sambung entry seterusnya Majlis resepsi di rumah dan di hotel JW Mariott, serta kemewahan dessert table.  Nantikan dan Selamat Tahun Baru 2013 semua!!

*Note:
Azam nak cuba update blog sedisiplin yang boleh tp yang penting pasti De Classaflora akan sentiasa mengekalkan service yang baik dan berkualiti buat pelanggan-pelanggan kami..InsyaAllah..
Doakan kami :)

Jumaat, 28 Disember 2012

Raya Openhouse di Istana Negara

Assalamualaikum semua...
Menerima panggilan telefon daripada pihak Istana Negara merupakan satu perkara yang merisaukan sebenarnya kerana kami sudah faham sangat adakalanya pasti ada permintaan di saat-saat akhir.  Kata orang rezeki jangan ditolak, maka walaupun di saat akhir pasti kami berusaha menunaikan hajat mereka, dan barangkali keadaan ini membuatkan mereka senang dengan tindakan kami kerana di saat genting sekalipun kami pasti berusaha mendapatkannya..... tapi adakalanya terpaksa juga ditolak dengan cara baik kiranya keadaan itu diluar kemampuan kami, takut nanti padah pula jadinya, mengapa perlu mengambil risiko , tak gitu...?

Minggu-minggu September kami amat sibuk dan kalut sebenar.  Jadual kerja terlalu padat dari awal minggu hingga penghujung, tatkala di bulan ini jugalah anak pertama saya bakal menduduki peperiksaan UPSR dan ibu ayahnya siap 'bertarung' kerja, Alhamdulillah...mereka cukup memahami.

Mujurlah Majlis Hari Raya kakitangan Istana Negara bersama Tuanku Agong dan Permaisuri diadakan di tengah minggu, maka slotnya boleh diisi walaupun jadual sedikit berubah, dan kami bertuah kerana segala props untuk hiasan sudah ada cuma mungkin tambah dua tiga sahaja.


Kami hanya ditugaskan membuat hiasan photo booth/deko diluar entrance dewan Istana serta hiasan 'isle' barangkali tidak terlalu rumit.  Menggunakan warna tema merah dan hijau menyerlahkan ruang dewan yang berwarna 'earth' dan gold.  Menyiapkannya tidak mengambil masa yang lama namun dua hari juga kami berulang ke sana atas perubahan di saat-saat akhir...biasalah tu.. :)

p/s:  Selalu dapat masuk Istana tetapi tak pernah berpeluang mengadap Tuanku Agong dan Permaisuri, hmm...siapalah kita ye :( .... tetapi .... jaaadilaa...

Khamis, 27 Disember 2012

Open House Decorations

Salam penuh ceria semua, semoga hari-hari yang dilalui penuh barakah dah sentiasa di bawah lindunganNya......Amin..

Musim Raya tak kiralah raya puasa atau raja haji Open House sudah jadi satu trend, dan adakalanya open house juga ada yang dihias seperti majlis perkahwinan.  Kami De Classaflora juga tidak pernah terlepas dalam menghias event-event seperti ini


Sudah 4 tahun berturut-turut jugalah kami berkhidmad dengan company F&Z Group, dalam menghias majlis Open House company ini, maka setiap tahun jugalah kami membuat dekorasi yang berbeza dari sudut tema hiasan, warna dan penampilan dan yang penting perlu lari dari konsep hiasan perkahwinan.


Mujurlah suami saya sering tak kering ideanya, maka dalam 4 tahun kami berkarya di open house company yang sama ada sahaja kelainan yang berjaya kami tampilkan dan Datuk tak perlu pening kepala dengan kamin beliau hanya memberi tema warna untuk majlisnya dan kami yang memikirkan konsepnya maka kami yang pening kepala haha...
Maaflah mengeksplotasikan anak sendiri hehe.... baru nak shoot dia sendiri datang melentok depan kamera ni :)
Alhamdulillah dari stage decoration, walkway, entrance, centerpiece, hawkers.... Semuanya kami cuba perindahkan di dewan Komuniti Bukit Manjalara Kepong, pada theme dan concept yang berbeza......

Best buat untuk open house sebab lepas tu makan macam-macam :))

di bawah pula tema untuk tahun 2011, berkonsepkan Islamic Geometri, 2 tahun sebelumnya masing-masing bertemakan suasana kampung dan suana rumah english tetapi gambar saya sendiri sudah lupa di mana simpanannya.




*Note:  Untuk tahun depan jika masih dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki serta diberi peluang lagi pasti di dalam bulan puasa sudah kami akan pikirkan temanya :)

Sabtu, 15 Disember 2012

Sweet pastle pink and green



Salam sejahtera... Masih dalam mood raya ketika ini, namun mood itu terpaksa ditolak ke tepi, tugasan dan janji harus didahului.  Minggu ke dua raya, kami menyambung pula tugas di Ukay Perdana.  Permintaan lebih kepada citarasa si ibu, si anak menurut sahaja, mungkin juga mereka sama sahaja citarasanya.  Majlis di rumah tetapi memerlukan 2 pelamin, 1 pelamin untuk majlis nikah dan di bawah khemah untuk pelamin resepsi di rumah. Kalau ikutkan pelamin di dewan juga mereka mahukan kami membuatnya tetapi kami punya tugasan lain yang sudah ditempah awal.

Memilih warna-warnah pastel champagne dan pink, serta sedikit sentuhan hijau hanya pada bunga tetapi basicnya adalah warna off white membuatkan ruang rumah menjadi cukup luas dan lapang, langsir backdrop dipasang berbentuk U shape dan diikat menggunakan tassle serta di selitkan sejambak bunga.

Hantaran juga saya buatkan sama denga warna tema hijau dan pink, digubah menggunakan pasu silver yang pernah saya gunakan pada Irma Hasmi, majlis yang akan bermula selepas asar itu kami siapkan hampir jam 3.30pm, kerana kerna kerja semuanya bermula pagi hari yang sama, malam tadi pemasangan langsir/backdrop cukup mengambil masa sebenarnya
sebahagian hantarannya

Keesokan paginya kami menyiapkan kerja yang belum selesai pada malamnya untuk pelamin resepsi di bawah kanopi.  Malamnya kami sudah siapkan sedikit basicnya maka pagi ini perlu kembali untuk finalize apa- yang patut. Mujurlah orang kanopi mengenakan warna pink dan soft green pada scalop kanopinya so...suasana tambap begitu sweet sekali Begitulah kebiasaanya kalau memberi tumpuan kepada majlis di rumah, harus berulang dua tiga kali untuk disiapkan, sayapun agak hairan bagaimana vendor lain mampu mengambil 4-6 pelamin dalam sehari, pasti berhempas pulas dan tiada masa untuk berehat kan..?
suasana bawah kanopi (masih belum bentang red karpet)

Alhamdulillah seperti biasa kerja-kerja kami pastinya berjalan dengan lancar.  Bila si ibu dan pengantin tersenyum maka membawa erti mereka pasti berpuas hati.  Saya sentiasa bersyukur kepada Allah SWT di atas kurnian ini dan berdoa agar memberi kami rezeki yang diberkati...amin

P/s: buat Kiera...selamat mengharungi alam rumah tangga, berkeluarga, menjadi isteri, menantu dan seterusnya mempunyai keluarga sendiri pasti satu pengalaman yang baru dan ia harus diharungi dengan tabah dan sabar.

Jumaat, 14 Disember 2012

Sweet as Peach Dessert Table

Hmm.. last entry was about the wedding solemnization, as promised I will highlight the dessert table that we made it in this event.  Still in this theme peach pink wedding, we created the dessert table in peach colour pallete. 
As usual we will strive to make a difference for every dessert table we produce, then as their request, dessert table made ​​in two separate corners.

Personalized Chocolate bar
       
Tagging and sugar cookies

Enjoy the dessert
Chocolate fountain
The Cakes

We are pretty picky in choosing the types of dessert to put on the table, so that not just look cute and beautiful but a very-very importantly it is also delicious to eat. And.. that is what we received when we came back to clearing up the table at the end of the event (every event actually) it make us feel very satisfied when looking at the table full of cute and tasty food (just now) and now was empty and finish already.

But sometimes, an incident happens that we do not expect when the chocolate fountain stopped working in the middle of the run, while we were back home. There, may be a technical mistake or problem happens from the hall that we do not know because at first there is no problem from our side.

By the way, Alhamdulillah, fortunately the host did not scold us when we gave an explanations , and we give discounts to them to make amends. Fuhh .. hopefully no more incidents like this happen.
 
Note: a bunch of thanks to Datin, Datuk and the rest of family for your kindness and trust in us.
To us...Keep it up!! 

Peach Pink Garden

SEPTEMBER 7 2012 - Assalamualaikum, this entry for today (its not a due date but its a due month already haha :)) me like to share with all my readers about this event, venue at Tun Rahah Hall Bukit Bintang.  It was a 2nd time we did our task here, not too big hall, about 300 perpack

Today we gonna do a modern and simple floral touch for this solemnization event.  Combination of peach and pink colour make the hall look so stunning and sweet.  The father's bride warn us not to arrange the flower, he want it look natural in vases.
Peach Tulips as handbouquet
Fisrt step from the entrance we made a square arch with draped and crumple curtain in peach colour, look warmest and welcoming. It was my husbang touch
Then the walkway we've use hydrangea, calla lily, orchid, roses, gerbera, eustoma and bear grass in different size vases.  Even look modern and simple but still look gorgeous and stunning when put the bling-bling stand on the pillar.  The flower's scent and colour of fresh flowers make the hall so dramatic hehe

Then the stage, where the solemnization event will be held, we arranged the mirror box as hantaran platform in front of stage. The stage covered by white curtain then the dias was like a single square with fresh flower arranged, as their request. As I'm thinking, it was the first time we made the fresh flower arch, before... our client never request this kind of thing, lucky... For us we can do a new thing.

As usual our team covered the stage with white and hairy carpet, put the pillow and table for the bride, groom and juru akad, throw pillow everywhere, and fresh flowers in vases at right and left dias.  One side, our team have finished make their centerpiece flowers. At the same time me as regular finished my own task - high table centerpiece with my sweet partner :)

Tomorrow morning we come again, because the event start around 10am, so we have enough time to make a finale touch and will setup for the dessert table.  I will highlight this dessert table in another entry.

Here.... Finish our task, because tonight will going to somewhere else for pelamin installation. This is De Classaflora, how our team work to make the dreams come true....Luxe in a Budget.

Note: I'm anxious for the reception event at Sime Darby Convention Center this coming 21st December!!

Label